stres na poslu

Kako prevladati stres u svakodnevnom životu

Kako prevladati stres u svakodnevnom životu?

Ako se nosite s velikim opterećenjem stresa, vjerojatno ćete osjetiti njegovu težinu u svakom području vašeg života.

Stres je česta pojava u odrasloj dobi, ali može biti iscrpljujući ako je intenzivan i stalan.

Srećom, stres nije samo uobičajen, već i izlječiv. S pravim alatima možete prevladati stres i vratiti se sretnom i zdravom životu.

Ovaj članak će pokriti savjete za prevladavanje stresa u svakodnevnom životu. Prvo ćemo proći kroz neke pozadinske informacije o stresu općenito.

Tri glavne vrste stresa

Kada osjetite da vas stres obuzima, sjetite se da niste sami. Više od 70 posto odraslih ljudi u razvijenom svijetu priznaje da se svakodnevno osjeća pod stresom ili pokazuje tjeskobu. Ti izazovi dolaze u različitim oblicima, ali svaki je uobičajen i izlječiv.

Kada radite na uklanjanju stresa u svom životu, može vam biti od pomoći razumjeti vrstu stresa koji doživljavate.

Postoje tri glavne vrste stresa: akutni, epizodni i kronični.

Akutni stres uzrokovan je kratkoročnim događajem, kao što je planiranje vjenčanja.

Epizodni stres je kratkotrajan, ali se ponavlja. Na primjer, poštivanje rokova vezanih uz posao ili odvođenje djece u školu na vrijeme može uzrokovati epizodični stres.

Kronični je stres, s druge strane, dugotrajan stres zbog velikih životnih događaja poput kronične bolesti ili trajnih financijskih problema.

Svaki od ovih oblika stresa može se razviti i utjecati na sva područja vašeg života uključujući posao, odnose, zdravlje, financije i traume.

Ako ste suočeni sa životnim stresevima i imate fizičke i psihičke simptome koji često prate stres, znajte da je to uobičajeno.

Srećom, svoje simptome možete ublažiti prevladavanjem stresa. Američki institut za stres (AIS) ističe više od pedeset nuspojava stresa, uključujući mentalne i fizičke promjene.

Možda ćete izgubiti fokus na zadatku, osjećati se preopterećeno, doživjeti napade bijesa, imati česte glavobolje, imati problema sa spavanjem ili osjetiti napete mišiće i umor. Sve su to normalni simptomi koji će se poboljšati kada pronađete načine da smanjite razinu stresa.

Važno je paziti na sebe kada se nosite sa stresom. Ako ga izbjegavate, to bi moglo dovesti do ponašanja ovisnosti poput pušenja, uporabe droga i alkohola.

Stres također može dovesti do kockanja, impulsivnog kupovanja, prejedanja, smanjenja vježbanja, povlačenja iz društvenih funkcija i smanjene stope produktivnosti.

Sve su to uobičajeni načini suočavanja sa stresom ili reagiranja na njega, ali ne rješavaju problem koji uzrokuje stres.

Umjesto toga, stvari bi se mogle pogoršati i možda ćete se suočiti s ozbiljnijim problemima kao što su anksioznost, depresija, refluks kiseline, drugi problemi povezani s mentalnim zdravljem, bolesti srca i moždani udar.

Jasno je da stres može uzrokovati ozbiljne probleme. Srećom, poduzimanjem koraka za prevladavanje stresa svaki od ovih simptoma može se riješiti ili izbjeći.

Živjeti stilom života koji smanjuje stres

Promjene načina života mogu vam pomoći da prevladate stres u svom životu.

Kada ispunite svoj život zdravim navikama, vjerojatno ćete imati manje stresa u svom životu.

Možete planirati unaprijed i koristiti tehnike u nastavku koje će vam pomoći u smanjenju stresa. Oni vam također mogu pomoći da izbjegnete okidače stresa.

Meditacija i duboko disanje

Možete pokušati duboko disati bilo gdje, od puta do trgovine do za volanom automobila.

Ako vam ovo uspije, možda biste htjeli istražiti i meditaciju i jogu.

Joga posebno može olakšati mišiće na leđima, vratu i prsima, koji su obično pod utjecajem stresa.

Vježbanje

Vježbanje će povećati broj otkucaja srca i sniziti krvni tlak. Vježba također uzrokuje da vaš mozak oslobađa prirodne endorfine, koji vam pomažu smanjiti razinu stresa.

Kad se osjećate bolje, poželjet ćete više vježbati pa malo vježbe može brzo pokrenuti pozitivan ciklus.

Žvakaća guma

Novo istraživanje pokazuje da je žvakaća guma zapravo povezana s nižom razinom stresa i većom budnošću. Žvakaće gume su jednostavan dodatak vašem životu, stoga ih vrijedi probati.

Pisati

Poznato je da pisanje značajno smanjuje razinu stresa. Pomaže vam da svoje životne događaje postavite u perspektivu.

Kada možete jasno vidjeti što se događa u određenoj situaciji, možete odrediti jesu li vaše reakcije prikladne ili uzrokovane stresom.

Dnevnik vam također može pomoći da točno odredite stresove u vašem životu, tako da ih možete bolje ukloniti ili otkloniti.

Odmoriti

Kada se dovoljno naspavate, razina kortizola se uravnotežuje i osjećate se sposobnijim za rješavanje svakodnevnih zadataka.

(Kortizol je hormon povezan sa stresom.) Ako ne možete dobro spavati noću, razmislite o drijemanju. Dodatni odmor može biti ono što je vašem tijelu potrebno za oporavak od stresa.

Fizički dodir

Tjelesni kontakt s drugim ljudskim bićem dokazano smanjuje razinu kortizola i snižava krvni tlak.

Zagrlite svog prijatelja ili člana obitelji ili uživajte u intimnosti sa svojom značajnom osobom.

Fizički dodir zasigurno će smanjiti razinu stresa za obje strane.

Izradite strukturirane popise obveza

Planiranje dana i tjedana unaprijed može učiniti naporne rasporede manje stresnim.

Moći ćete biti sigurni da ćete ostati produktivni bez pretjerivanja.

Popisi obveza također vam mogu pomoći da uskladite vrijeme za osobne i profesionalne dužnosti. Kada radite planove, razmislite o izvršenju na vrijeme ne samo za produktivnost, već i za odmor i brigu o sebi.

Proaktivno planiranje izvrstan je alat za izbjegavanje ili uklanjanje svakodnevnih stresova.

Okupati se

Kada se kupate, vrijeme u miru i toplina na vašoj koži mogu značajno smanjiti razinu stresa.

Dodajte sljedeća eterična ulja u svoju kupku i aromaterapija će vam pomoći da još više smanjite stres: lavanda, sandalovina, rimska kamilica, naranča, ruža i tamjan.

Regulirajte svoju prehranu

Određene hranjive tvari mogu vašem tijelu osigurati gorivo za borbu protiv stresa.

Razmislite o tome da svojoj prehrani dodate zeleni čaj i omega-3 masne kiseline.  Izbjegavanje kofeina može biti pametan izbor jer zapravo može pogoršati simptome. Pročitajte i članak o Prehrani

Zaključak

Kada se osjećate preplavljeni stresom, sjetite se da niste sami. Uz nekoliko promjena načina života i pomoć terapeuta kojem vjerujete, brzo ćete se vratiti zdravom i sretnom životu. Jači ste od bilo kojeg stresa koji Vam se nađe na putu. Učinite prvi korak danas.

Ispunite narudžbenicu za tretman

 

Ako ti se svidio tekst podijeli ga s ostalima klikom na ikonu ispod teksta.

 
Tags: No tags

Comments are closed.